2012. augusztus 7., kedd

A szexuális irányultság mérhető a szemen


Forrás: [origo]
A nemi irányultság megállapítására korábban is kidolgoztak már módszereket, amelyek vagy a kutatásban résztvevők megkérdezésén, vagy a nemi szervek izgalmi állapotának vizsgálatán alapultak, ám ezek egyrészt nem vezettek megfelelő eredményre, másrészt a legtöbben nem szívesen vetették alá magukat a kellemetlen procedúrának. A szakemberek ezért a korábbinál kíméletesebb eljárást kerestek, amely interakció nélkül, automatikusan elárulja a vizsgált személy szexuális orientációját.
Mivel a pupilla szexuális izgalom hatására jelentősen kitágul, ezért a Cornell Egyetem kutatói olyan speciális infravörös lencsét fejlesztettek, amellyel pontosan mérni lehet a vizsgált személy szembogarának változásait erotikus felvételek nézése közben. A PLoS ONE szakfolyóirat cikkéből kiderül, hogy a pupilla akkor tágul a legnagyobbra, amikor a vizsgált személy egy számára vonzónak tartott embert lát erotikus helyzetben - így igen könnyen megállapítható, hogy az illető szexuális irányultsága hol helyezkedik el a homoszexualitástól a biszexualitáson át a heteroszexualitásig tartó képzeletbeli skálán.
A mostani tanulmány azonban több egy új vizsgálati módszernél, hiszen az eredményekből igen érdekes dolgok is kiderültek: nem meglepő, hogy a heteroszexuális férfiak leginkább nők látványára jöttek izgalomba, azonban a heteroszexuális nők pupillája mindkét nem látványára változást mutatott. Ez alátámasztani látszik azt a korábbi feltételezést, hogy a nőkre a férfiaktól eltérő, úgynevezett flexibilis szexualitás jellemző.
A kutatás ráadásul a férfiak biszexualitását is új megközelítésbe helyezheti: korábbi vélekedések szerint a biszexuális férfiak nemi orientációja nem a fiziológiai vágykeltésen, hanem romantikus képzeteken és identitással összefüggő kérdéseken alapul. Ezt cáfolja a mostani kutatás, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a nőkhöz hasonlóan a biszexuális férfiak szexuális vágya is rugalmas, és ezt a mindkét nem látványára jelentősen kitáguló pupilla nagyszerűen bizonyítja.
A szakemberek abban bíznak, hogy eredményeik segítséget nyújtanak a különféle nemi orientációjú csoportok (homo-, bi-, heteroszexuális) közötti átmenetek, például a "jobbára heteroszexuális" férfiak viselkedésének megértéséhez. Ez a csoport valóban létezik: pupillájuk férfiak látványára jóval nagyobbra tágul, mint a heteroszexuális férfiaké, ám ez a változás közel sem olyan mértékű, mint a bi- vagy homoszexuális férfiak esetében - olvasható a tanulmányban.

http://www.origo.hu/egeszseg/20120806-a-szexualis-iranyultsagrol-is-arulkodik-a-pupilla.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése