2011. december 26., hétfő


The New York Times: Magyarország nem alkotmányos demokrácia

Az amerikai lap Magyarország alkotmányos forradalma címmel közölte Kim Lane Scheppele írását a magyar kormány jogi és alkotmányozási lépéseiről.
A Princeton Egyetem professzora megállapítja: a Fidesz 53 százalékos választási eredménnyel jutott 68 százalékos parlamenti többséghez, amelynek birtokában az alkotmány megváltoztatására kapott felhatalmazást. Ennek eredményeként átalakult a jogi környezet, megszűntek a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgáló fékek, és belátható időre a kormánypárt kezébe került gyakorlatilag minden hatalom". Scheppele szerint az új alkotmány a legnagyobb csapást a bírói testületre mérte, kezdve az Alkotmánybíróságtól - amelynek sorait kormánypárti tagokkal bővítették, hatáskörét pedig megnyirbálták, így "funkcionálisan halottá vált" - a bíróságokig, ahonnan több mint 200 bírót kényszerítenek nyugdíjba.
Helyükre az újonnan létrehozott Országos Bírósági Hivatal elnöke nevezhet ki utódokat, valamint jelölheti ki az egyes pereket tárgyaló bírákat. "A bírói testület függetlensége megszűnik, ha a kormány a saját bíráit ülteti a pulpitusra, tetszése szerint mozgatva őket, és maga választja ki, hogy az egyes ügyeket melyik bíró tárgyalja" - szögezte le. Megemlítette, hogy Viviane Reding EU-biztos kemény hangú levélben kért mielőbbi tájékoztatást a fentiek kapcsán.
"Demokráciákban a nép 'kiakolbólíthatja a tökfilkókat', és új kormányt juttathat hatalomra, az pedig megváltoztathatja a lakosság támogatását nélkülöző politikát. Az új alkotmány értelmében azonban ez csaknem lehetetlenné válik... A Fidesz akkor is kézben tartja az ellenőrzést, ha egy másik párt az esélyekre rácáfolva megnyerné a választást" - írta az amerikai professzor, állítását a kétharmados többséget igénylő törvények nagy számával, valamint a választókerületek határainak átrajzolásával támasztva alá.
Scheppele úgy fogalmazott: "a Fidesz demokratikus választások után, törvényes eszközökkel hajtotta végre az alkotmányos forradalmat. Ám jóllehet a Fideszt demokratikus választás juttatta hatalomra, és a fenti programot alkotmánymódosítással vitte véghez, Magyarország nem alkotmányos demokrácia. Ehelyett - Paul Krugman szavaival - a tekintélyelvűség felé sodródik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése